הארכת מעצר

הארכת מעצר, או בשפה המקצועית – מעצר ימים, הינו מעצר אשר מבוצע טרם הגשת כתב האישום, בצמוד לצו המעצר אשר ניתן על ידי בית המשפט. בדרך כלל, צו המעצר הראשוני הינו צו התקף לכל היותר ל24 שעות בלבד ולכן במידה והמשטרה או הפרקליטות מחליטים כי יש מקום וישנה עילה להותיר את החשוד במעצר נוסף עליהם להגיש בקשה להארכת מעצר בפני בית המשפט.

במידה וקיים חשד סביר לשיבוש הליכי משפט מצד החשוד, לפגיעה בביטחון הציבור או המדינה, צורך בחקירות או בדיקות פסיכיאטריות או היסטוריה של התחמקויות ממעצר, בית המשפט יכול להחליט על הארכת מעצר של עד 15 מים נוספים, ובתוך אותה התקופה, במידת הצורך, בית המשפט יכול להחליט על הארכות נוספות מעבר לכך, כאשר בכל פעם מתקיים דיון בעניינו של החשוד והפרקליטות צריכה להוכיח בפני בית המשפט את העילות להמשך המעצר.

מהם סוגי המעצרים הקיימים?

על פי הדין הישראלי קיימים שלושה סוגי מעצרים:

  1. מעצר ראשוני – המעצר הראשוני של החשוד אשר מבוצע על ידי שוטר. המעצר הראשוני מוגבל ל 24 שעות בלבד.
  2. מעצר ימים – לאחר המעצר הראשוני מבוצעת חקירה במשטרה בנוגע לעניינו של החשוד. במידה והמשטרה מחליטה שלא לשחרר את החשוד לאחר 24 השעות של המעצר הראשוני בשל עילה לכך, היא יכולה להביא את החשוד בפני שופט ולהגיש בקשה להארכת המעצר. בכדי לאשר את הארכת המעצר השופט יבצע דיון בו המשטרה צריכה לפרט את סיבות המעצר ואת הסיבות לכך שהיא מבקשת לבצע את הארכת המעצר. במידה והשופט יחליט כי אכן הסיבות הללו מוצדקות הוא יחליט על המשך מעצר ימים המוגבל בזמן נקוב. לאחר תום הזמן הנקוב, במידה והמשטרה תרצה הארכה נוספת, יתקיים דיון נוסף.
  3. מעצר עד תום ההליכים – מעצר עד תום ההליכים הינו הליך מעצר אשר מבצעים כאשר יש החלטה על הגשה של כתב אישום כנגד החשוד, והמשטרה מבקשת מסיבות מוצדקות שהחשוד ישאר במעצר עד תום ההליך המשפטי נגדו. אלו יכולות להיות סיבות של סכנת בריחה, סכנה לשלום הציבור, הדחת עדים ועוד.

מהם התנאים אשר במידה ויתקיימו ניתן לקבל צו הארכת מעצר?

על פי החוק במדינת ישראל על מנת ששופט יאשר צו הארכת מעצר חייבים להתקיים ארבעת הכללים הבאים:

  1. קיים חשד סביר כי החשוד אכן ביצע את העבירות בגינן הוא נעצר.
  2. החשדות מתייחסות לעבירות שהינן מסוג עבירת עוון או פשע.
  3. קיימת עילה חוקית למעצר החשוד.
  4. אין אפשרות להשיג את אותה מטרה שישיג מעצר החשוד בתנאי חלופות מעצר או מעצר בית.

 

בכדי לאשר את הארכת המעצר יתקיים דיון בבית משפט השלום בו מציגים את הסיבה להארכת המעצר מול השופט, ואת חומרי החקירה שנאספו עד למועד הדיון כך שהשופט יכול להחליט על הארכת מעצר, שחרור בתנאים מגבילים או לדחות לחלוטין את בקשת הארכת המעצר של המשטרה.

לכן גם חשוב לעבוד עם עורך דין מקצועי אשר מנוסה מאוד בתחום. פעמים רבות הידע של עורך הדין והניסיון שלו מובילים לכך שהוא ישכנע את השופט כי בקשת המשטרה להארכת המעצר איננה מוצדקת והיא תדחה.

מה קורה בתקופת הארכת המעצר?

בזמן שהחשוד נמצא תחת הארכת מעצר המשטרה והפרקליטות ממשיכים בחקירות על מנת לקבל את המידע לו הן זקוקות כמה שיותר מהר וטרם שיפוג תוקפו של צו המעצר. לכן, עבור החשוד מדובר בתקופה קשה ואינטנסיבית מאוד בה הוא יכול להיכנס ולצאת מחדרי חקירות, לפגוש מדובבים בתא המעצר ועוד.

לכן חשוב מאוד שכל חשוד אשר נמצא בסיטואציה כזו ינצל את הזכות החוקית שלו להתייעץ עם עורך דין פלילי ויקבל שירות מקצועי ממשרדנו לאורך כל הדרך. הליווי של עורכי הדין בחקירות וההדרכה שלהם לגבי ההתנהגות של החשוד בעת המעצר יכולים לסייע לו רבות גם בתקופת המעצר וגם בהליך המשפטי שיתקיים לאחר מכן, אם יתקיים (ישנם מקרים בהם מבטלים את הארכת המעצר והתיק בשל כליאת שווא).

עו"ד אורטל מוסקוביץ

אורטל היא אמא לשלושה ילדים: טום, מאיה ובן ואישתו של פיני.
סיימה לימודי משפטים בשנת 2009.
סיימה לימודי מנהל עסקים M.B.A – התמחות בשיווק בהצטיינות בשנת 2010.
הצטרפה כחברה בלשכת עורכי הדין בשנת 2011.

סיימה את לימודיה התיכוניים בבית הספר אלדד במגמה פסיכולוגיה סוציולוגיה.
התגייסה בשנת 2001 ואת שירותה הצבאי העבירה כמאבחנת מחקר בבית הספר למודיעין שבגלילות – בה"ד 15.

עו"ד אורטל מוסקוביץ מתמחה בליטיגציה אזרחית, ייצוג בועדות רפואיות, צוואות וירושות והוצאה לפועל.

עו"ד פנחס מוסקוביץ

פיני הוא אב לשלושה ילדים: טום, מאיה ובן ובעלה של אורטל.
סיים לימודי משפטים בהצטיינות יתרה (SUMMA CUM-LAUDE) בשנת 2009.
סיים לימודי מנהל עסקים M.B.A – התמחות במימון בשנת 2010.
הצטרף כחבר בלשכת עורכי הדין בשנת 2011.

סיים לימודיו התיכוניים בבית הספר אורט השומרון בנימינה במגמה הריאלית פיסיקה אלקטרוניקה.
התגייס בשנת 2002 לקורס טייס, שירת כמש"ק במודיעין חיל האויר וכרב סמל פלוגתי בבסיס טירונות. משרת מילואים פעיל כרב סמל פלוגתי בגדוד חי"ר של פיקוד העורף.

התמחה במחלקת שוק ההון של משרד עורכי הדין מ. זליגמן ושות'.

עו"ד פנחס מוסקוביץ מתמחה בליטיגציה אזרחית, ייצוג בועדות רפואיות, שוק ההון ומשפט מסחרי.