תעלה קרפלית

תסמונת תעלה קרפלית, או בשם המקצועי CTS, הינה תסמונת אשר באה לידי ביטוי בכאבים בכף היד, תחושה של נימול ועד קושי באחיזה או שימוש בכף היד. רוב הכאבים מתרכזים אמנם בכף היד אך במקרים מסויימים הם יכולים להקרין גם לאזור של הכתף ולהגביל מאוד את האדם הסובל מכך ולהוביל אל אובדן כושר עבודה שלו.

אבחון המחלה מבוצע באמצעות בדיקת הולכה עצבית אשר בה מבצעים גירוי חשמלי של השריר ובודקים את התגובה שלו, ובמקרים מסויימים נדרש לבצע גם בדיקות נוספות כמו MRI  לשלישה של מחלות בעמוד השדרה שיכולות לגרום לחלק מאותם תסמינים ועוד.

במידה ואכן אדם אובחן כסובל מתסמונת התעלה קרפלית כושר העבודה שלו יכול להפגע בצורה משמעותית מאוד ולכן הוא יכול להיות זכאי לשיפוי מתאים.

מה יכול לגרום לתסמונת התעלה הקרפלית?

תסמונת התעלה הקרפלית הינה אחת התסמונות הנפוצות ביותר הקיימות כיום, ובוצעו כבר מחקרים רבים אודות התסמונת הזו ועדיין, אין הרבה מידע על האופן שבו מתפתחת התסמונת הזו.

מה שכן ידוע הוא שיכול להיות שהתסמונת הזו מתפתחת כתוצאה של כמה גורמים יחד אשר מובילים להתפרצות התסמונת הזו. הגורמים הללו יכולים להיות:

  • גורמים גנטיים – מחקרים לא מעטים מוכיחים כי מרבית החולים בתסמונת התעלה הקרפלית הינם אנשים אשר קיבלו גנים תורשתיים לכך. הגנים התורשתיים האלו מובילים לעיבוי ויצירת קשיחות של הרצועה אשר עוטפת את התעלה הקרפלית, וכך למעשה נוצר לחץ בתוך התעלה.
  • עישון
  • עודף משקל גבוה
  • סובלים ממחלות אחרות כמו סוכרת, תת פעילות של בלוטת התריס, אנשים אשר סובלים מדלקות פרקים ראומטיות, אנשים אשר סובלים מאי ספיקת כליות וכדומה.
  • על פי הנתונים כיום נשים סובלות פי שלושה מגברים מהתסמונת.
  • לרוב, המחלה תופיע בעשור של בין גיל 50 ל 60.
  • נשים בהיריון.
  • עיסוקים מיוחדים – מחקרים רבים מוכיחים כי יש סיכוי הרבה יותר גבוה להתפתחות של תסמונת התעלה הקרפלית אצל אנשים אשר עוסקים בעבודות קלדנות, אנשים אשר מפעילים כלים בעלי רטט גבוה כמו מפעילים של מקדחים שונים ואפילו רטט עדין יותר כמו שינניות.

כיצד ניתן לזהות כי מדובר בתסמונת התעלה הקרפלית?

בדרך כלל תסמונת התעלה הקרפלית מתפתחת באופן הדרגתי ולכן חשוב מאוד להכיר את הסימנים שלה על מנת לפנות לאבחון רפואי מוקדם ככל האפשר. ככל שהאבחון יבוצע מוקדם יותר כך יהיה הרבה יותר קל להוכיח קשר בין העבודה לבין התסמונת, והגשת התביעה אל המוסד לביטוח לאומי תהיה פשוטה יותר.

בשלבים המוקדמים של המחלה תורגש תחושה של כאב או נימול לאורך האצבעות, ובמיוחד בלילה. לאחר מכן הכאב יהפוך להיות הרבה יותר קשה, עד התעוררות משינה, והזזה של היד תגרום להקלה קלה בכאבים. ככל שהתסמונת תתפתח כך הכאבים והנימול יהיו קשים יותר, ומשמעותיים יותר גם בשעות היום. אם גם בשלב הזה לא יתבצע טיפול במחלה הוא יגרום לתחושה של הרדמות משמעותית באצבעות ואפילו חוסר באפשרות להחזיק חפצים בצורה יציבה.

הכרה כתאונת עבודה

על פי סעיף 79 לחוק הביטוח הלאומי, פגיעה בעבודה מוגדרת בתור תאונת עבודה או מחלת מקצוע. במידה והאדם מוכיח כי הוא לקה בתסמונת כתוצאה מהעבודה שלו, הוא יכול להיות מוכר בתור נפגע תאונת עבודה ולקבל קצבת פגיעה מתאימה.

בנוסף, בפריט 26 לחלק א' של התוספת השנייה בחוק הביטוח הלאומי נקבע: "דלקת של גידים ותיקיהם או דלקת במקומות חיבור שרירים לעצמות, הכל בכף היד או במרפק" אך CTS תהיה מוגדרת כמחלת מקצוע אך ורק במידה והעובד עובד בעבודה המצריכה ממנו תנועה מונוטונית של האצבעות או כף היד באופן קבוע.

חובת ההוכחה

תסמונת התעלה הקרפלית יכולה להתרחש גם מסיבות אחרות שלא קשורות לעבודה כמו היסטוריה גנטית, סכרת וכדומה ולכן אדם אשר סובל מהתסמונת הזו חייב להוכיח כי באמת המקור שלה הוא מהעבודה על מנת שיוכר כנפגע תאונת עבודה.

לכן חשוב מאוד לפנות כבר בהתחלה לייעוץ משפטי מקצועי ומקיף של עורך דין תאונות עבודה בו אנו נבדוק לעומק את התיק שלכם, נעניק לכם ייעוץ מקצועי ונגיש עבורכם את התביעה בצירוף לכל ההוכחות ובאופן מדוייק כך שהיא באמת תתקבל ותוכלו למצות את הזכויות שלכם, ובמידה ולא, ישנה עילה לכך, נפנה אל בית המשפט להמשך הליכים.

זכויות הלוקים בתסמונת תעלה קרפלית בביטוח הלאומי

הלוקים בתסמונת תעלה קרפלית יכולים לקבל זכויות דרך המוסד לביטוח הלאומי דרך שתי קצבאות שונות. לפני כן חשוב לציין כי דרגות הנכות לסובלים מתסמונת התעלה הקרפלית נקבעות על פי פריט 31 בתוספת הראשונה לתקנות של המוסד לביטוח הלאומי, והן יכולות לנוע בין חמישה אחוזי נכות לבין שישים אחוזים, ולאחוזי הנכות אשר ייקבעו יש משמעות רבה מאוד על הקצבאות.

לכן כבר מההתחלה חשוב לפנות אל משרד עורכי דין מקצועי אשר ילווה אתכם לאורך כל הגשת התביעה כך שתוכלו להיות בטוחים כי התביעה שלכם תוגש בצורה נכונה וכלל הנתונים יוצגו באופן ברור מה שיאפשר לוועדה לקבוע את אחוזי הנכות המדויקים המותאמים למצב ממנו אתם סובלים.

  1. קצבת נכות כללית – קצבה המבטיחה הכנסה קבועה לאדם אשר נפגע ונקבעו לו שיעורי נכות אשר לא מאפשרים לו לעבוד. במקרים כאלו הוא יוכל להיות מוכר בתור נפגע בעל אובדן כושר עבודה, ובמידה ויקבעו לו אחוזי נכות בשיעור העולה על עשרים אחוזים הוא יוכל לקבל את הקצבה.
  2. גמלת נכות מעבודה – תעלה קרפלית מוגדרת בתוך רשימת מחלות המקצוע של המוסד לביטוח הלאומי, ויכולה להיות מוכרת במקרים מסויימים גם בתור מקרה של תאונות עבודה. לדוגמא, אנשים אשר עושים שימוש ממושך מאוד בכפות הידיים בעבודה שלהם, כמו קלדניות וכדומה. במידה ואכן ישנה הכרה והקשר בין העבודה לבין התסמונת בה לקה האדם, הוא יהיה זכאי לקבלת גמלת נכות מהמוסד לביטוח לאומי.

זכויות הלוקים בתסמונת תעלה קרפלית במס הכנסה

נפגעים אשר הוכרו באחוזי נכות אשר עולים על 90% בשל התסמונת הקרפלית יכולים להיות זכאים לקבלת פטור ממס הכנסה, ובמקרים מסויימים הם יוכלו גם לקבל החזרים על תשלומי מס הכנסה שבוצעו עד 6 שנים אחורה.

זכויות הלוקים בתסמונת תעלה קרפלית בחברות הביטוח השונות

ללא מעט אנשים יש היום פוליסות ביטוח פרטיות. במידה ואכן יש לכם פוליסה כזו חשוב לבדוק לעומק את תנאי הפוליסה ולבחון התייחסות אל תסמונת תעלה קרפלית או אובדן כושר עבודה בשל המחלה.

כמובן, ישנם הרבה סייגים ואותיות קטנות שיש לבדוק לעומק ולכן חשוב מאוד לעבוד עם עורכי דין מקצועיים אשר יבחנו לעומק את כל הזכויות המגיעות לכם ואת פוליסות הביטוח שלכם ויסייעו לכם למצות את כל הזכויות המגיעות לכם בצורה הטובה ביותר.

מה עושה עובד אשר אינו נכנס להגדרות של מחלת מקצוע?

במידה והעובד אינו עומד בהגדרות של מחלת מקצוע, הוא יוכל להוכיח את הפגיעה ואת הזכות שלו לקבלת פיצויים וגמלאות על פי תורת המיקרוטראומה.

ישנם כמה פסקי דין המראים בבירור את האפשרות לבצע זאת, כמו לדוגמא:

בפסק דין בתיק בעב"ל 313/97 המוסד לבטוח לאומי נ' אשר יניב, פד"ע לה' 529 בו הוכחו פגיעות זעירות אשר כל אחת מהן גרמה לנזק נעיר ובלתי מורגש מספיק, אך יחד עם הזמן הפגיעות הזעירות הללו הובילו לנזק ממשי אשר יצר פגיעה משמעותית בכושר העבודה של הנפגע. בשל העובדה שמדובר בפגיעות זעירות, אשר קורות באותו המקום, ככל שהזמן עובר והפגיעות הזעירות הללו מצטברות, הנזק הופך להיות לגדול בסופו של דבר.

כמובן, על מנת להוכיח פגיעה על דרך המיקרוטראומה דרושה חוות דעת של רופא מקצועי אשר יכול לאבחן את הפגיעות הזעירות הללו ולהוכיח את הקשר בין כל אותן פגיעות לבין הנזק ממנו סובל הנפגע.

הדבר דומה לטיפות מים על סלע. אמנם כל טיפת מים לכשעצמה אין לה את הכוח ליצור חור בסלע האבן הקשה, אך אין הטיפה חודרת אל הסלע בעצמה, אלא בכוח ההתמדה. על אותו עיקרון, פגיעות זעירות כאלו אמנם לא גורמות לנזק מורגש מיידי אך כאשר הן חוזרות על עצמן באופן קבוע וממושך, הן מובילות לנזק ולתסמונת התעלה הקרפלית ואכן יכולות להיות נחשבות כמחלת מקצוע.

כמובן, במקרה כזה תהליך ההוכחה הוא מורכב יותר. אם אתם מחפשים עורך דין תאונות עבודה מומחה ומקצועי אשר יוכל ללוות אתכם לאורך כל הדרך ולאפשר לכם להוכיח את הנדרש ולספק את כל הראיות לביטוח הלאומי ולמוסדות השונים, אנחנו כאן בשבילכם!

עו"ד אורטל מוסקוביץ

אורטל היא אמא לשלושה ילדים: טום, מאיה ובן ואישתו של פיני.
סיימה לימודי משפטים בשנת 2009.
סיימה לימודי מנהל עסקים M.B.A – התמחות בשיווק בהצטיינות בשנת 2010.
הצטרפה כחברה בלשכת עורכי הדין בשנת 2011.

סיימה את לימודיה התיכוניים בבית הספר אלדד במגמה פסיכולוגיה סוציולוגיה.
התגייסה בשנת 2001 ואת שירותה הצבאי העבירה כמאבחנת מחקר בבית הספר למודיעין שבגלילות – בה"ד 15.

עו"ד אורטל מוסקוביץ מתמחה בליטיגציה אזרחית, ייצוג בועדות רפואיות, צוואות וירושות והוצאה לפועל.

עו"ד פנחס מוסקוביץ

פיני הוא אב לשלושה ילדים: טום, מאיה ובן ובעלה של אורטל.
סיים לימודי משפטים בהצטיינות יתרה (SUMMA CUM-LAUDE) בשנת 2009.
סיים לימודי מנהל עסקים M.B.A – התמחות במימון בשנת 2010.
הצטרף כחבר בלשכת עורכי הדין בשנת 2011.

סיים לימודיו התיכוניים בבית הספר אורט השומרון בנימינה במגמה הריאלית פיסיקה אלקטרוניקה.
התגייס בשנת 2002 לקורס טייס, שירת כמש"ק במודיעין חיל האויר וכרב סמל פלוגתי בבסיס טירונות. משרת מילואים פעיל כרב סמל פלוגתי בגדוד חי"ר של פיקוד העורף.

התמחה במחלקת שוק ההון של משרד עורכי הדין מ. זליגמן ושות'.

עו"ד פנחס מוסקוביץ מתמחה בליטיגציה אזרחית, ייצוג בועדות רפואיות, שוק ההון ומשפט מסחרי.